Hoe krijg ik mijn personeel in het gareel?

Ik heb een mooi bedrijf waar ik hard voor heb gewerkt. Nu stond ik afgelopen donderdag eens om me heen te kijken en wat ik zag beviel me helemaal niet. De receptioniste zat kauwgom te kauwen, in de werkplaats droeg de helft van de medewerkers zijn valhelm niet en onze controller kwam ruim een half uur te laat binnen gewandeld. Kortom ik moet en ik wil orde op zaken stellen. Kan ik bedrijfsregels invoeren?

Het antwoord van expert Edith van Schie

Ja, dat kan. Het is aan de werkgever om de regels binnen zijn bedrijf te bepalen. Hij mag zeggen hoe hij wil dat werknemers werken en hoe ze zich tijdens hun werk moeten gedragen. Uiteraard voor zover die regels redelijk zijn.

Stap 1 is dus om bedrijfsregels op te stellen. Dat kunnen regels zijn over het dragen van nette kleding en over het niet nuttigen van eten (kauwgom inbegrepen) tijdens werktijd, maar ook over op tijd komen en over het dragen van beschermingsmiddelen en het naleven van andere veiligheidsvoorschriften. De volgende stap is de bekendmaking van die regels. Zorg dat alle werknemers de regels kennen en weten dat ze zich aan die regels moeten houden. Misschien is het verstandig om een korte wenperiode in te bouwen. Maar spreek ook een harde ingangsdatum af en laat de werknemers luid en duidelijk weten dat ze zich vanaf die dag echt aan de regels moeten houden. Tot slot valt of staat de naleving van de regels door de medewerkers natuurlijk met consequente handhaving.